17 augustus 2015: Europese erfrecht verordening in werking

Nieuwe regels betreffende erfrecht
Sinds 17 augustus 2015 zijn de internationale regels over erfrecht veranderd. De Europese erfrechtverordening is dan in werking. Deze verordening heeft als doel om de afwikkeling van internationale nalatenschappen eenvoudiger te maken. Voortaan zal slechts één erfrecht op uw gehele nalatenschap van toepassing zijn.

Wat betekent dit voor u, als bezitter van een huis in Frankrijk?

Sinds 17 augustus 2015 als u geen keuze hebt uitgebracht, zal op uw nalatenschap het recht van het land van toepassing zijn waar u op het tijdstip van overlijden uw “gewone verblijfplaats” had.

Echter, u hebt de mogelijkheid om een rechtskeuze uit te brengen. Op grond van de nieuwe erfrecht verordening kunt u uitsluitend kiezen voor het erfrecht van uw nationaliteit.

Aandachtspunten

De Europese verordening regelt niets over successierecht! De Franse fiscale consequenties van uw testament zijn misschien ongunstig voor uw erfgenamen.

Het zal best kunnen dat wat u wilt voor uw huis in Frankrijk afwijkt van wat u wilt voor uw bezitten in Nederland…altijd goed om hierover na te denken.

Laat u adviseren. Ik kan u de juridische en fiscale consequenties van de nieuwe regelgeving op uw huidige testament uitleggen.

 Ook kan ik samen met uw Nederlandse notaris de gehele nalatenschap voor u afwikkelen, na 17 augustus.